petak, 21. listopada 2011.

Bogatstvo


Što je siromaštvo:

Ratar bez zemlje
Kovač bez metala
Bankar bez novca
Trgovac bez robe
Učitelj bez učenika
Političar bez naroda
Odvjetnik bez okrivljenog
Ratnik bez rata
Stočar bez stoke
Student bez ispita
Čuvar bez zatvorenika
Radnik bez posla
Bog bez mira
Luđak bez iluzije

Siromašan će:

Ratar tražiti zemlju
Kovač metal
Bankar novac
Trgovac robu
Učitelj učenika
Političar narod
Odvjetnik okrivljenog
Ratnik rat
Stočar stoku
Studen ispite
Čuvar zatvorenike
Radnik posao
Bog mir
Luđak iluziju

Što je bogatstvo:

Kada se zemlja nudi rataru
Metal kovaču
Novac bankaru
Roba trgovcu
Učenik učitelju
Narod političaru
Okrivljeni odvjetniku
Rat ratniku
Stoka stočaru
Ispit studentu
Zatvorenik čuvaru
Posao radniku
Mir bogu
Iluzija luđaku
Ratar koji ima, metal, novac, robu, učenika, narod.... a nema zemlju koju bi obrađivao je siromašan ratar. I sve što ima ništa mu ne vrijedi jer on sebe vidi kao siromašnog ratara. Na njemu je odlučiti, hoće li biti siromašan ratar ili bogati kovač, bankar, trgovac...?
Možda ti se od svega navedenog može činiti da ti se ništa ne nudi i zato si siromašan. Odlučiš li se biti Bog, vidjet ćeš da ti se mir cijelo vrijeme nudio. Uvidiš li tada da ti se još nešto nudi, nema nikoga tko ti može reći da ne možeš, pa ti već jesi bogat.
Bogat, dolazi od bog. Kao rogat od rog, nogat od noge, glavat od glave......

Mir se uvijek nudi Bogu, jer Bog jest mir. Zemlja se nudi rataru kada ratar shvati da su on i zemlja jedno. Ako ratar ne vidi zemlju, kako može pomisliti da su jedno. Ako dakle onaj tko zna da su ratar i zemlja jadno ne vidi zemlju, tada on nikako ne može pomisliti da je ratar. I prema tome ne može biti siromašan. Kada ratnik spozna da su on i rat jedno, tada je on ili bogat ratnik ili ratnik ne postoji.

Dakle ne postoji:

Ratar bez zemlje
Kovač bez metala
Bankar bez novca
Trgovac bez robe
Učitelj bez učenika
Političar bez naroda
Odvjetnik bez okrivljenog
Ratnik bez rata
Stočar bez stoke
Student bez ispita
Čuvar bez zatvorenika
Radnik bez posla
Bog bez mira
Luđak bez iluzije

Jer jedno bez drugoga ne može. Kada pomisliš da si siromašan. Pomislio si nemoguće. Ušao si u iluziju da si nešto čemu treba nešto čega nema da bi ono drugo potvrdilo. Zemlja potvrđuje ratara, a nepostojanje zemlje potvrđuje samo nepostojanje ratara. Ako imaš zemlju a rad na njoj ti je težak i osiromašuje te, tada ti svakako nisi ratar, možda si kovač ili političar, ali nisi ratar, jer ti si siromašan ratar.

Luđak bez iluzije ne postoji. Svi se s time moraju složiti, jer luđak mora imati iluziju da bi  ga se označilo kao luđaka. Može li postojati onaj koji nema iluziju a tvrdi da je luđak. No svakako može postojati onaj koji ima iluziju a tvrdi na nije luđak. Vidjeti ludost i znati da si ono što vidiš potvrđuje te kao luđaka, no tada si ti bogati luđak. Biti bogati luđak je uvijek bolje nego bog bez mira. Jer bogati luđaci mogu postojati, ali bogovi bez mira svakako ne mogu.

Nema komentara:

Objavi komentar