četvrtak, 7. travnja 2011.

Zašto je svijet savršen takav kakav je?

Svakodnevno smo bombardirani raznim negativnim vijestima iz svijeta. Svaki dan gledamo oko sebe ružne stvari, nesretne, podmukle i zle ljude. I čeznemo za nekim savršenim svijetom, gdje nema nasilja, zla. Gdje je sve čisto i nevino. Brinemo se zbog ekonomije, zbog ekologije, brinemo se za vlastitu sigurnost. Dođe nam da vrištimo od jada. Ponekad se dogodi nešto lijepo i drago nam je što smo živi, kao da to malo pozitive ukida svu onu negativu koja nas okružuje. No čim shvatimo kako nam je lijepo skupljaju se oblaci sumnje i opet počinje iščekivanje nečeg negativnog. I tako iz dana u dan. Malo pozitivnog pa malo negativnog. I pitamo se zašto se događa sve loše i zašto lijepe stvari ne traju duže. I ekipa je čak smisla naziv da sve što je lijepo kratko traje.
No ja ipak tvrdim da svijet u kojemu živimo savršen, i da baš takav treba biti. Pa zašto je meni savršen a svi ostali bi ga htjeli mijenjati?
Razlog je jednostavan, a povezan je s razinom svijesti na kojoj se nalazimo. Na ovom svijetu postoji skoro 7 milijardi ljudi, pa pribrojimo tome i bezbrojne jedinke biljaka, i životinja, pa ono što smatramo neživim, poput stijena minerala i ostalog, pa uzmimo za jedinku i Planet na kojemu živimo. Svaka jedinka ima svoju razinu svijesti, i svaka čezne za uvećanjem, svaka želi evoluirati, napredovati. Ta čežnja za uvećanjem koja se nalazi u svakom obliku koji postoji u materijalnoj razini uzrok je što postoji današnji suvremeni čovjek, zlatni retriver, nosorog, fikus. Taj kaos koji se sastoji od svega nabrojenog, ustvari je jedan savršeno usklađeni mehanizam koji svim sudionicima pomaže pri rastu.
No hajde da pojasnimo što je rast. Rast nije ništa drugo do širenje svijesti, a svijest nije ništa drugo do spoznaja o vlastitom postojanju. Pošto sam ja čovjek a ne nosorog, osjećam se pozvan pričati samo o mojim iskustvima kao čovjeka, pričati o svijesti nosoroga bilo bi za mene čisto teoretiziranje.
Svijest kao ni  znanje nije moguće dati nekome, jer svatko već ima svoju svijesti i svoje znanje. Mogli bismo reći da čovjek ima količinu znanja ili razinu svijesti. No kako to uvećati, to je pitanje, zar ne?
E za to nam služi ovaj savršeni svijet u kojemu se nalazimo, svaka lekcija je pažljivo predstavljena, ne možete je preskočiti, ne možete varati i imate je pravo ponavljati koliko god želite, na načine na koje god želite, dok je ne svladate. Dakle ne trebate se nikada brinuti da ćete nešto u životu propustiti, da ćete, na nešto zakasniti, ili uraniti. Isto tako ne treba vas brinuti jeste li nešto pogrešno učinili; shvatite da vi savršeno radite to što trebate, jer dio ste savršenog svijeta.

Nema komentara:

Objavi komentar